Branner i Norge står for skader i milliardklassen hvert år, og tragiske personskader forekommer dessverre alt for ofte. Økt fokus på brannsikkerhet i hjemmet kan spare deg for unødvendige og farlige branner, og det er en del enkle ting man kan gjøre for å få vesentlig høyere brannsikkerhet. De fleste branner som skjer på grunn av feil i det elektriske systemet skjer gjerne på grunn av dårlig og lite kunnskapsrik montering, så sørg for det første for alltid å la sertifiserte fagfolk ta seg av det elektriske. Ønsker du for eksempel å erstatte taklampen med spotter i taket, er det viktig å huske at disse blir veldig varme, og om det er treverk rundt, kan dette ta fyr hvis det ikke er montert forskriftsmessig.

Brannsikkerhet kan spare deg for tap og traumer

En annen ting som gir økt brannsikkerhet, er å montere en timer på komfyren. Svært mange branntilløp skjer fordi noen har glemt en plate på komfyren, eller en frossenpizza i ovnen, og med en slik timer vil man kunne begrense slike skader hvis man er av den glemske typen. En slik timer kan også med fordel brukes på småelektrisk utstyr, som kaffetraktere og vannkokere. Særlig billige vannkokere har vært en kilde til mange branner, da den automatiske av-mekanismen har sluttet og fungere, vannkokeren har tørrkokt, og plastikken har tatt fyr.

Økt brannsikkerhet er energieffektivt

Økt brannsikkerhet får man også hvis man husker å tenke energieffektivt. Ved å huske å skru av lys og varme når man ikke er hjemme, blir det færre ting som står på og som kan skape farlige situasjoner. Hvis man ikke har behov for at noe står med strøm på, som for eksempel en datamaskin som gjør oppgaver mens du er ute, kan du med fordel ha en hovedbryter som skrur av alt, noe som vil gi betydelig økt brannsikkerhet når du ikke er hjemme.

Man bør selvfølgelig tenkte på brannsikkerhet om natten når man sover, og man bør alltid passe på at brannvarslerne man har i huset fungerer, og at batteriet ikke er flatt. Vi oppdager ofte at folk ikke har batterier i røykvarlserne sine, og da er de bare pynt, og ikke særlig pen pynt heller.